• click

Do 02 juli 2020

Click Sport vond een nieuw onderkomen in Cultureel Centrum Den Herd in Bladel. Midden in het hart van de Kempen, de centrale plek die ze altijd wilden en van waaruit ze hun sportieve activiteiten kunnen organiseren.

Ze gingen van een klaslokaal in basisschool Het Palet naar een compleet schoolgebouw – De Marnix – maar nu de MFA er komt, moesten de combinatiefunctionarissen van Click verkassen. Ze vonden een nieuw onderkomen in Cultureel Centrum Den Herd in Bladel. Midden in het hart van de Kempen, de centrale plek die ze altijd wilden en van waaruit ze hun sportieve activiteiten kunnen organiseren.

Van anti-kraak naar riante huisvesting
“We zijn er enorm op vooruit gegaan met deze laatste verhuizing”, vinden Ruben Keulers en Freek Bijnen, sportcoördinatoren van de Kempengemeenten Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. “We zaten in de Marnix een soort van ‘anti-kraak’, wat onder andere inhield dat de verwarming het niet meer deed. Afgelopen winter was het in het gebouw soms kouder dan buiten en dat is niet fijn als je zit te (net)werken, organiseren, vergaderen of coördineren. We hebben echt een ruimte voor onszelf nodig en daar was wethouder Jansen gelukkig ook van overtuigd. Hij opperde het idee om onze intrek te nemen in een gedeelte van Den Herd waar vroeger Maatschappelijke Werk was gevestigd. We hebben er een bezem en een sopje doorheen gehaald en kunnen er nu jaren tegen. Er is een vergaderruimte, een werkruimte en de opslag voor onze materialen. We hebben sport- en spelmateriaal in  eigen beheer waarmee we uitdagende en vernieuwende activiteiten aan kunnen bieden. We noemen het wel eens de Click-o-theek, al lenen we de spullen niet uit aan derden.

Strategische verbinding
Roel Vugts, beheer van Den Herd, schuift aan: “De ambitie is om op korte termijn te verhuizen naar de Markt. In het kader van de verbinding tussen alle doelgroepen van Den Herd, zou het fantastisch zijn als jullie mee gaan.” Die strategische verbinding is koren op de molen van Freek. “Ik zie het al helemaal gebeuren dat we de gasten van Den Herd verbinden met onze doelgroep. Het is toch geweldig als leerlingen van de basisschool naar het Emmaplein komen om een potje te jeu de boulen met de senioren? Of de schaakvereniging die meedenkt in een actieve vorm van hun sport. Wij denken als combinatiefunctionarissen altijd in mogelijkheden en ik zie zoveel kansen. Dat we nu in Bladel zitten is goed, centraal gelegen voor al onze medewerkers die materiaal nodig hebben of als we bij elkaar moeten komen voor een vergadering of bijscholing. Dat laatste is vooral bedoeld voor onze stagiaires van Sportstage De Kempen; die nodigen we een aantal keer uit voor een scholing en het is makkelijk om dat nu in Den Herd te organiseren. Van alle gemakken voorzien en dichtbij ons ‘hoofdkantoor’. Ik zie alleen maar voordelen.”

Levendigheid
Roel  is ook enthousiast. “We willen als Den Herd zoveel mogelijk de samenwerking – verbinding - aangaan met onze huidige maar ook zeker onze potentieel nieuwe huisgenoten. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat Den Herd een goede afspiegeling blijft van de gemeenschap. Ik merk ook al positieve reacties uit de buurt; er is meer levendigheid om het gebouw. Click heeft een eigen ingang en dat valt op; er gebeurt meer. De plannen zijn om aan de buitenkant nog meer zichtbaar te maken dat dit deel van het gebouw in gebruik is. Banners of raamstickers om de zaak op te fleuren en te verlevendigen. Ook vanuit Den Herd alleen maar positieve gedachten bij onze nieuwe huisgenoten.”

Méér dan alleen bewegen
Click gaat niet alleen om bewegen. Ruben: “Als combinatiefunctionarissen willen we gezond gedrag bevorderen. We dragen een gezonde leefstijl uit, waar sporten natuurlijk een onderdeel van is maar welbevinden kun je op veel meer manieren bereiken. Onder andere door voeding of een aanpassing van je leefpatroon. Ongemerkt nemen we dit soort zaken mee in ons bewegingsonderwijs. We werken nauw samen met de Cultuurcoördinatoren en het is niet ondenkbaar dat die combinatiefunctionarissen op termijn bij ons een werkruimte krijgen. Past prima in een cultureel centrum. Maar dan hebben we het wel over de tijd na de verhuizing naar de Markt. Nu ik erover nadenk: iemand die aan ouders of verenigingen advies geeft over bewegen, voeding en leefstijl zou een prima aanvulling op ons team kunnen zijn. Ook daar zullen we, samen met onze werkgever Onderwijsstichting Kempenkind, eens over nadenken. Vooralsnog richten we ons op de beweeglessen op school en de organisatie van buitenschool sportaanbod van Click Sport. En dat we dat voortaan vanuit ons eigen ‘honk’ kunnen doen, is fantastisch.”

click
click