Hoe gaat het eruit zien?

Architect Maarten van Bremen, partner bij GROUP A, trapt af met zijn verhaal over het ontwerp.

Hoe gaat het eruit zien?

Ook zo’n behoefte om weer eens naar een voorstelling te gaan? Of te kaarten? Of biljarten met vrienden? Vorig weekend ben ik met mijn kinderen sinds lange tijd weer eens naar de film geweest. Het voelde wat onwennig maar oh wat had ik het gemist. Weer bekenden tegenkomen. Van te voren ergens een hapje eten. En alsof het niet al bijzonder genoeg was, achteraf een biertje aan de bar bestellen. Elkaar weer ontmoeten en ongedwongen samenzijn. Op zo’n moment ben je je daar ineens erg van bewust.

MAARTEN VAN BREMEN, Foto Anne Karine Lemstra
MAARTEN VAN BREMEN, Foto Anne Karine Lemstra

Activiteiten als startpunt

Als architect houd ik me het liefst bezig met het ontwerpen van omgevingen waar oud en nieuw bij elkaar komen en waar ontmoetingen en de gebruiker centraal staan. Kijkend naar een bestaande omgeving zie ik in gedachte, als een filmische laag, een voorstelling van de activiteiten die een plek nieuwe betekenis moeten geven. Ideeën over veranderingen aan een bestaand gebouw volgen dan als vanzelf. Soms tot in detail met materialen en al.

Voormalig Rabobankgebouw

Tijdens de prijsvraagfase in juli 2020 liep ik over de markt van Bladel en zag zo ook de mogelijkheden van de voormalige Rabobank. Het gebouw, groter dan het naastgelegen Gemeentehuis, is vanaf de markt gezien ogenschijnlijk opgedeeld in vijf gebouwen. Hoewel dit de suggestie wekt dat het gebouw een diversiteit aan bedrijven huisvest, werd het alleen door de Rabobank gebruikt. De ervaring van die verschillende gebouwvolumes verdwijnt echter zodra je het gebouw binnengaat. Dat verschil tussen buiten- en binnenwereld is enorm. Bijna vervreemdend.

Voormalig Rabobank Bladel
Voormalig Rabobank Bladel

Eén binnenwereld

In dit ‘hybride’ gevelbeeld zag ik aanleiding om de mix van activiteiten van het nieuwe gemeenschapshuis zichtbaar te maken. Een simpele maar gedurfde ingreep zou de binnen- en buitenwereld van het gebouw laten samensmelten in één aantrekkelijke omgeving. Een plek waar de mensen van Bladel naar toe komen voor een theatervoorstelling. Waar leden van de ouderenvereniging de dansvloer op gaan, biljarters een fanatiek potje spelen en waar De Muggezifters tot in de late uurtjes werken aan de jaarlijkse carnavalsvoorbereidingen. Met dit bezoek vers in het geheugen keerde ik terug naar de tekentafel.

Voorgevel,  een markant baken aan de markt.
Voorgevel, een markant baken aan de markt.

Atrium als verbinder

Na een korte intensieve periode van onderzoek en ontwerp met het hele team, lag het concept in ruwe schetsen voor ons op tafel. In het ontwerp staan het stimuleren van ontmoeting, interactie en activiteiten in het gebouw centraal. Onze oplossing? Eén multifunctioneel atrium dat het gebouw van binnenuit opent én een logische route door het gebouw creëert waaraan diverse activiteiten en ruimtes zich presenteren. Het atrium verbindt de drie verdiepingen van het gebouw en is geschikt voor kleine voorstellingen, vergaderingen of presentaties. Zo ontstaat een aantrekkelijke publieke binnenwereld waar bezoekers en gebruikers elkaar op natuurlijke wijze ontmoeten. Ruimtelijk interessanter en passender bij de uitstraling van de buitenkant van het gebouw.

Impressie connector
Impressie connector
Impressie Atrium
Impressie Atrium

Etalage van activiteit

Naast deze ingreep aan de binnenkant, ‘openen’ we het gebouw naar het plein toe om een sterkere verbinding met de markt te maken. Wat opvalt is de nieuwe ‘open’ gevel aan de marktzijde die zicht biedt op de activiteiten en ontmoetingen die hier plaatsvinden. Hiermee verbinden we oud en nieuw, boven en onder en binnen en buiten. De nieuwe gevel vormt een herkenbaar beeldmerk aan het plein en markeert de entree van het Gemeenschapshuis Bladel.

Verbinding: binnen-buiten v.v.
Verbinding: binnen-buiten v.v.

Infobalie en Grand Lounge

Aan weerszijden van de nieuwe entree zijn de publieke functies geplaatst, rechts het Toeristisch Informatie Punt (TIP) met infobalie en links de Grand Lounge. Aan de infobalie kan je straks zowel je bibliotheek boeken lenen en terugbrengen als streekproducten kopen of informatie krijgen over alle belevenissen in Bladel. In de gezellige Grand Lounge kun je terecht voor een gezellig drankje. Beide ruimtes die in directe verbinding staan met het atrium kunnen dankzij grote schuifwanden en directe toegang tot de markt, onafhankelijk opereren van de openingstijden van het gemeenschapshuis.

Impressie grand lounge
Impressie grand lounge
Impressie TIP en infobalie
Impressie TIP en infobalie

Panoramazaal en auditorium

In open verbinding met het atrium ligt op de tweede verdieping de nieuwe panoramazaal met aan weerszijden de bibliotheek en studiezaal. Hier lees je rustig een boek onder het genot van muntthee of koffie met uitzicht over de markt. De panoramazaal is af te sluiten van de bibliotheek en studiezaal voor besloten bijeenkomsten zoals recepties of presentaties. Het auditorium is een cadeautje dat al in het gebouw aanwezig was. Het blijft behouden en wordt qua indeling en akoestiek aangepast voor multifunctioneel gebruik. Hoe de nieuwe grote theaterzaal er uit komt te zien hou ik nog even geheim. Hier vertellen we je in een later blog meer over.

auditorium
auditorium

Biertje

Met ons ontwerp transformeert het voormalige Rabobankgebouw in een dynamische plek waar iedereen uit Bladel en omstreken zich welkom voelt. Ik kan niet wachten om u bij de opening onder het genot van een potje bier te ontmoeten en van gedachte te wisselen over het nieuwe Gemeenschapshuis Bladel. Hoe keigaaf zou dat zijn!

Deelnemen aan de discussie? Stuur een E-mail naar nieuwbouw@denherd.nl